Какво означава редене?

Числително име
Числителното име е изменяема част на речта, която определя броя или реда на предметите. Мени се по род и число. Някои лингвисти свързват числителното име с понятието за количество и поредност. Количествени характеристики могат да се посочат и с други части на речта: съществителни имена – стадо, отбор; прилагателни имена – троен; местоимения – толкова; глаголи – потретвам.Обособяването на числителното име като отделна част на речта дълго време е било много оспорвана тема – употребено самостоятелно, числителното напомня на съществително име, а по значение се доближава до прилагателното.

Редена салатаРедена салата
Редена салата е традиционна салата от българската кухня. Приготвя се от домати, краставици, магданоз, сол, оцет и олио, като краставиците и доматите се нарязват на шайби и се нареждат в плоска чиния. Заливат се с оцет и олио, поръсват се със сол, а отгоре им се поръсва магданоз. След 1990 година, с това наименование, започват да наричат всякакви ордьоври, включващи сосове, лютеници, или дори топли гарнитури, което въвежда в заблуда много хора, имащи традиционни представи за българската кухня. Именно, поради нарушаване на традиционализма, възникват и различни варианти на редена салата с добавки, които могат да се видят в различни менюта, под причудливи имена, като салата „Българско знаме“, „Трикольор“, „Национален флаг“. Тези наименования се ползват, когато към традиционната (наричана още класическа) редена салата се добавят нарязани парчета българско саламурено сирене. Съществуват и варианти на рецепти, които се обозначават описателно, като този начин е по-коректен, спрямо традициите. Такива имена са редена салата със сирене, редена салата с кашкавал и варени яйца и други подобни, но когато се използват по този начин е нужно да се разбира, че основните продукти си остават домати и краставици нарязани на кръгчета, а не посочените добавки. (В случая – ордьовър, съставен само от варени яйца и кашкавал, не бива да бъде поднесен под името „редена салата с варени яйца и кашкавал“, а с българското название – гарнитура, гарнитурен микс, или френското ордьовър, за да е ясно, че това не е вариант на българската редена салата, в основната конотация на това име).

Фридрих Вилхелм фон РеденФридрих Вилхелм фон Реден
Фридрих Вилхелм Ото Лудвиг Фрайхер фон Реден (на немски: Friedrich Wilhelm Otto Ludwig Freiherr von Reden), с псевдоним Фридрих Вимунд, е немски статистик и политик. Смятан е за пионер на статистиката като цяло и на финансовата статистика в частност.